Zdrowie jest potrzebne by mieć się dobrze

Ekologiczne pożywianie się to nie tylko picie czystej wody jak również pojadanie dużej ilości warzyw a także owoców, to również omijanie spożywczych słodyczy. Wielu z nas nie ma poczucia, iż produkty węglowodanowe to źródło wyłącznie pustych kalorii, które mieszczą się w cukrze, mące pszennej i tłuszczu utwardzonym, w ten sposób słodkości przysyłają wyłącznie ustrojowi spore dawki energii, aczkolwiek ich superata jest magazynowana w formie systemów komórek tłuszczowych.

Niezwykle niekiedy sklepowe słodycze zawierają elementy odżywcze. Stąd aktualnie powinniśmy ograniczać węglowodany proste, gdyż wyrządzają one zaledwie do przyrostu otyłości, próchnicy zębów, a też zaburzeń stanu glikozy we krwi, co w efekcie przypuszczalnie może doprowadzić do cukrzycy. Dla naszego ekologicznego zdrowego życia starajmy się ograniczać konsumowanie marketowych słodkości bądź typujmy te, które zamiast węglowodanów prostych mają stewie.

Innym niebezpiecznym elementem dla naszego istnienia jest sól. I tak rady światowej zjednoczenia zdrowia, czyli WHO omawiają, że jednostka najwięcej dziennie prawdopodobnie może spożyć chlorek sodu w maksymalnej miarce, jak kilka gram czyli tyle ile mieści się w
jednej nie dużej chochelce od wywaru. Okazuje się jednakże, że Polacy spożywają sól w miarce paru gram na dzień. Z tego faktu wynika, że sól jest w produktach hipermarketowych, jako zwykły składnik, a ponadto sól jest dołączana do pożywienia w okresie adaptowania. Na ten jak również odmienne przebiegi obróbki pożywienia nie mamy wpływu, lecz za to posiadamy wpływ na to, jak przygotowujemy potrawy w domu. W powiązaniu z powyższym, starajmy się pożywienie nie dosalać, aż do czasu gdy nie doprawimy maksymalnie pożywienia odmiennymi zaprawami.

Wiemy już, że nadmiar soli jest w towarach marketowych przetworzonych, stąd absolutnie unikaj jedzenia wędzonego, konserwowanego i wysoce przerobionego. Żeby żyć ekologicznie, możesz także wymienić podsmażanie, na pieczenie.